UI V FILMSKI INDUSTRIJI


Alja Budin

UVOD

Od svojih skromnih začetkov do današnje digitalne dobe je tehnologija neprestano oblikovala in preoblikovala filmsko industrijo, vključno z uvedbo zvoka v prvotno neme filme, barvne slike v črno-bele filme, ter digitalne revolucije, ki jo spremljata napredna digitalna montaža in produkcija.

RAZPRAVA

PISANJE SCENARIJEV

Umetna inteligenca je prinesla revolucijo v proces pisanja scenarijev. S pomočjo algoritmov strojnega učenja in analize ogromne količine podatkov iz preteklih filmov lahko ustvarjalci pridobijo vpogled v vzorce, ki oblikujejo prepričljive zgodbe. UI lahko avtomatizira proces pisanja scenarijev ali pa pomaga pisateljem z idejami in predlogi. Primer: Eden izmed takšnih programov je Scriptbook, ki uporablja algoritme za analizo tisočih scenarijev in podatkov o uspehu filmov, da bi ustvaril nove scenarije z večjo verjetnostjo uspeha.

POMOČ PRI PREDPRODUKCIJI

Pri predprodukciji je umetna inteligenca neprecenljiva. S pomočjo analize podatkov lahko algoritmi pomagajo pri načrtovanju proračuna, izbiri lokacij, pridobivanju potrebnih dovoljenj ter celo pri postavitvi urnika snemanja, kar omogoča bolj učinkovito in uspešno izvedbo produkcije. Podjetje LargoAI ponuja platformo, ki s pomočjo umetne inteligence pomaga filmskim ustvarjalcem pri načrtovanju produkcije, določanju proračuna in izboljšanju organizacije dela pri pripravi filma.

Slika1: Alja Budin, 2024,
platforma za pomoč pri načrtovanju produkcije

NAPOVEDOVANJE USPEHA FILMA

UI je močno prisoten tudi v procesu napovedovanja uspeha filma. S pomočjo naprednih analitičnih orodij lahko umetna inteligenca predvidi uspeh filma na podlagi številnih dejavnikov, kot so reakcije testnega občinstva, vpliv družbenih omrežij, trendi v filmski industriji itd. Tak primer je program Vault uporablja algoritme strojnega učenja za analizo podatkov in napovedovanje uspeha filmov na podlagi zgodovinskih trendov in vedenja gledalcev.

IZBIRA IGRALCEV

Pri izbiri igralcev lahko UI pomaga pri iskanju najboljših kandidatov za določene vloge. S pomočjo analize podatkov o preteklih uspehih igralcev, ocen kritikov in drugih parametrov lahko algoritmi predlagajo najboljše možnosti, kar olajša proces izbire igralcev. Takšna je platforma Casting Frontier, ki uporablja umetno inteligenco za iskanje in primerjavo igralcev glede na njihove sposobnosti, izkušnje in značilnosti, ki jih zahteva določena vloga.

Slika2: Alja Budin,2024,
platforma, ki z ui primerja igralce z njihovimi vlogami

PROMOCIJA FILMOV

Umetna inteligenca je ključna tudi pri promociji filmov. S pomočjo analize podatkov o ciljnem občinstvu, njihovih zanimanjih in navadah lahko algoritmi ciljajo na ustrezne segmente trga in tako povečajo učinkovitost marketinških kampanj. Programi za upravljanje s podatki Oracle Data Cloud, omogočaj filmskim studiem dostop do podrobnih analiz o potencialnem občinstvu in učinkovitosti oglaševalskih kampanj.

MONTAŽA

Pri montaži filmov lahko UI prav tako pomaga. Napredni algoritmi lahko samodejno izberejo najboljše prizore, optimizirajo zaporedje in dodajo učinke, kar olajša delo montažerjev in pripomore k boljši kakovosti končnega izdelka. Program Adobe Premiere Pro, uporabljaj umetno inteligenco za avtomatizacijo nekaterih nalog pri montaži, kot so stabilizacija posnetkov, prepoznavanje obrazov in avtomatsko urejanje.

USTVARJANJE GLASBE

UI lahko tudi ustvarja glasbo za filme. S pomočjo generativnih modelov lahko algoritmi ustvarijo glasbo, ki se prilega tonu in vzdušju filma, kar omogoča hitrejšo in bolj učinkovito produkcijo glasbe. Program Amper Music uporablja umetno inteligenco za generiranje avtorske glasbe za filme in druge medijske projekte. En primer uporabe filmske glasbe z uporabo UI je glasba iz film Fantastična Bitja, režiserja Davida Yatesa, ki je bil posnet po knjigi J.K. Rowling.

UI V SNEMALNIH KAMERAH

Napredne kamere, opremljene z umetno inteligenco, lahko samodejno prilagajajo nastavitve, kot so osvetlitev, ostrina in barvna ravnovesja, da zajamejo najboljše možne posnetke. Ena izmed takšnih kamer je Sony Alpha1.

Slika3: Alja Budin, 2024,
kamera Sony Alpha1, ki uporabčlja ui za boljše posnetke

ZAKLJUČEK

Umetna inteligenca je nepogrešljiva v filmski industriji, saj izboljšuje proces ustvarjanja, promocije in dostave filmov. Z uporabo UI se lahko ustvarijo boljši scenariji, optimizira izbira igralcev, izboljša montaža in poskrbi za učinkovito promocijo filmov. Kljub temu pa je pomembno, da se umetna inteligenca uporablja odgovorno, da ohranjamo kreativnost in človeški vidik filmske industrije. Vendar pa je treba upoštevati, da umetna inteligenca ni omejena samo na filmsko industrijo. Njena vsestranskost omogoča uporabo v številnih drugih panogah in dejavnostih, vključno s pisanjem seminarskih nalog. Tudi pri tej seminarski nalogi sem uporabila UI za hitrejše iskanje specifičnih informacij kot so vsi našteti primeri pod vsako temo in pri navajanju virov.
Skupaj z nenehnim razvojem tehnologije in širjenjem njenih aplikacij lahko pričakujemo, da bo umetna inteligenca še naprej igrala pomembno vlogo v filmski industriji in širše. Pomembno pa je, da se ta razvoj spremlja s pravilno regulacijo in moralnih pravil, ki zagotavljajo, da umetna inteligenca služi človeštvu na pozitiven in koristen način.

  1. Kanatt, W. “How Artificial Intelligence Is Used in the Film Industry.” SmartClick AI. [25.2.2024]. Dostopno na spletnem naslovu: https://smartclick.ai/articles/how-artificial-intelligence-is-used-in-the-film-industry/.
  2. Kanatt, W. (2023). “Future of the Film Industry: 14 Ways Artificial Intelligence Is Game.” LinkedIn. [25.2.2024]. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.linkedin.com/pulse/future-film-industry-14-ways-artificial-intelligence-game-kanatt-wzcsc.
  3. Avtor ni znan. (2023). “How AI Is Reshaping Filmmaking: Insights from UNESCO’s Conference in Paris.” Euronews. [25.2.20124]. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.euronews.com/culture/2023/10/24/how-ai-is-reshaping-filmmaking-insights-from-unescos-conference-in-paris.
  4. Avtor ni znan. (2024). “Naslov videa.” YouTube. [25.2.2024]. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.youtube.com/watch?v=pp4jkEtUAdg.